Žatva na Slovensku vstupuje do finále, presúva sa na sever krajiny

08.08.2013 Bratislava

Bratislava 8. augusta (TASR) - Žatva letných plodín na Slovensku vstupuje do finálnej fázy.

Zber husto siatych obilnín a repky je už takmer ukončený na juhu a juhozápade Slovenska. Žatva sa tak podľa tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca presúva do severnejších oblastí, kde sa ale nachádzajú menšie pestovateľské plochy.

Podľa údajov SPPK sa k 5. augustu tohto roka zozbieralo 88 % monitorovaných plôch pšenice a 84 % výmery jačmeňov. "Priemerná hektárová (ha) úroda pšenice zatiaľ vychádza na 4,81 tony (t) a je len o 0,06 t/ha nižšia ako v roku 2008," vyčíslil Nemec. Rok 2008 bol podľa jeho slov najlepší za posledných päť rokov.

V prípade jačmeňov dosahuje doterajší hektárový priemer 4,2 t, čím mierne, o 0,02 t/ha, prevyšuje skutočnosť z roku 2008. Pri repke sa do pondelka (5. 8.) z monitorovaných plôch zožalo 93 %. "Pritom aktuálna priemerná úroda 2,81 t/ha je najvyššia v ostatných piatich rokoch," doplnil Nemec.

Horúce počasie v júli a na začiatku augusta však podľa SPPK spôsobuje výkyvy v kvalite i objeme produkcie nielen medzi regiónmi, ale aj jednotlivými poľnohospodárskymi podnikmi. Okrem toho je problémom aj medziročný pokles nákupných cien obilnín a repky o desiatky percent. Ten podľa Nemca nestačí vykompenzovať ani tohtoročná vyššia produkcia.

"V dôsledku toho môže ekonomika rastlinnej výroby v mnohých poľnohospodárskych podnikoch dopadnúť horšie ako v minulom roku," opísal Nemec. Pre vlaňajšok bol pritom podľa neho charakteristický vyše 20-% výpadok v produkcii obilnín a ešte vyšší v prípade repky.

Naplniť sa podľa SPPK nemusia ani optimistické prognózy ešte z obdobia pred žatvou o možnom poklese cien kŕmnych zmesí v závere tohto roka. Pretrvávajúce suché a horúce počasie totiž negatívne poznamená nielen produkciu kukurice, ale aj objemových krmív.

"Horúčavy a sucho sužujú tiež pestovateľské plochy cukrovej repy, slnečnice, zemiakov a ďalších plodín, ktorých zber sa uskutočňuje na jeseň," vymenoval Nemec. Napríklad v prípade zrnovej kukurice viacerí členovia SPPK z Nitrianskeho a Trnavského kraja už v súčasnosti avizujú 40 až 50-% výpadok produkcie. A ten sa ešte podľa komory zvýši, ak bude pretrvávať súčasné suché počasie.
 

Vyberte región